Kaj počnemo taborniki v Železnikih?

  • Imamo tedenska vodova srečanja s svojim vodnikom,
  • vsako poletje taborimo, hodimo na pohodne tabore in bivakiranja,
  • med jesenskimi in zimskimi počitnicami hodimo na krajša letovanja med vikendi,
  • obiskujemo gledališke predstave, kino, živalski vrt, bazen, sankanje, …
  • sodelujemo pri orientaciji, taborniških tekmovanjih, čistilni akciji,
  • igramo odbojko na mivki, odpravimo se na pohod, igramo scoutball,
  • na ognju pečemo hrenovke, marshmallow, taborniški kruh in seveda kuhamo razne enolončnice v kotličku,
  • spimo v šotoru, tudi pod zvezdami,
  • izdelujemo pionirske objekte iz lesa,
  • in še in še …

Zgodovina taborništva

Taborniki smo mladinska organizacija s pestro zgodovino. V Sloveniji taborniki delujemo že od leta 1951, začetki taborništva pa pravzaprav segajo v ZDA in Veliko Britanijo, kjer sta se razvila gozdovništvo in skavtstvo. To je bil čas, ko so meščani zaradi razmaha industrije živeli odtujeno od narave in ko so vladale zastarele in celo neustrezne vzgojne metode. Vse to je vplivalo na razvoj gozdovniške in skavtske organizacije, ki jima je bila skupna vzgoja mladine s pomočjo spoznavanja narave, iz katerih so po 2. svetovni vojni in mnogih debatah v Sloveniji pravzaprav vzpostavili novo, našo taborniško organizacijo.

Zakaj taborništvo?

Taborniki mlademu človeku omogočajo celostni osebni razvoj. Zato šale o tabornikih kot skupini, ki jedo koreninice in se potikajo po gozdu, niso povsem točne. Narava nam res nudi prostor, ni pa taborništvo samo to.

Mladim poskušamo pomagati pri napredovanju na intelektualnem, socialnem, duhovnem, čustvenem in fizičnem področju. Raznovrstne aktivnosti so nam pri tem v pomoč. Z delovanjem v vodu se otrok nauči živeti in delovati v skupini, ročnimi deli otrok razvija svoje motorične, intelektualne sposobnosti in ustvarjalnost, s športnimi igrami se nauči timskega dela in krepi svoje telo, z osvajanjem različnih veščin, se priuči sposobnosti in dobi znanja, ki mu bodo koristila v vsakdanjem življenju, s pripravo kratke točke pri večernem programu pri ognju izgubi tremo pred javnim nastopanjem …

Pri tabornikih pravimo, da je taborništvo šola za življenje.

Taborništvo namreč spodbuja razvijanje znanja o sebi, potrebe po odkrivanju novega, vedoželjnosti. Taborniki odkrivamo svet zunaj učilnice, se učimo od drugih in posredujemo svoje znanje naprej – učimo se po metodi izkustvenega učenja, ki se pri mlajših odraža kot učenje skozi igro, pri starejših pa kot učenje skozi dogodivščino in s sprejemanjem izzivov. Tako mladi odkrivajo svet, ki ga v šolskih klopeh ne spoznajo

O tabornikih v Selški dolini

Avtor: Eva Tolar

V Železnikih je dolga leta deloval Selški odred. Na žalost jim je sredi poti zmanjkalo zaleta in nastalo je dolgo zatišje. Leta 1994 je taborniška ideja našla prave ljudi, ljudi brez izkušenj in znanja, temveč pa z zagnanostjo in motivacijo.

Začeli so se prvi vodovi sestanki, izleti in konec prve sezone že tudi kratko taborjenje v Davči. Vodstvo se je že od samega začetka udeleževalo raznih tečajev, kjer so srkali znanje in srečevali tabornike od drugod, ki so jim pomagali širiti obzorja. Do danes se je tako nanizalo že ogromno izletov, raznih srečanj, tekmovanj in nepozabnih taborjenj, zimovanj ter ostalih akcij na katerih smo bili prisotni. Vse otroke, do 16 let, ki bo vas to zanimalo z veseljem vabimo da se nam pridružite.

Vse te akcije se lahko zgodijo le, če je dovolj ljudi, pripravljenih za prostovoljstvo. Normalno je, da se nihče noče počutiti kot neplačan delavec, zato rabimo veliko akcije, zabave in dobre volje, ki nam napolnijo baterije in nam dajo zagona za delo. A včasih vseeno motivacije zmanjka in ostanemo na temni točki našega delovanja. Vedno se pokaže dejstvo, da je prvi pogoj za uspešno delo uigrana ekipa vodstva in vodnikov. Vsi si močno želimo, da je med našimi člani čim več takih, ki bodo naš rod še dolgo ohranjali živ in vitalen. Na tem mestu pa naj k sodelovanju povabim še vse starejše od 16 let, ki Vas veseli delo z otroki, preživljanje prostega časa v naravi in druženje s prijetnimi ljudmi.

Skozi vsa leta nam uspeva, da z minimalnimi sredstvi izpeljujemo začrtano. Večino plačujemo sami in starši naših otrok, pomoč pa dobimo tudi od drugih. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam kadarkoli pomagali in nam olajšali izvedbo marsikatere akcije, ki jo lahko najdete na naši strani. Hvala!

˝Najlepše je zvečer po polno preživetem dnevu posedeti ob ognju, z ljudmi, ki jih imaš rad. Ko se naokrog razlegata pesem in smeh…˝

Povzeto po Teddy-jevem uvodu Taborniški zdravo iz glasila Srečnih 10 let, ki smo ga izdali ob naši 10-letnici delovanja.

Te zanima taborništvo? Vpiši se tukaj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.